Az 5 LEGGYAKORIBB HIBA, AMI ELRONTHATJA AZ ELSŐ BENYOMÁST
1

Ön is tudja, milyen fontos az első találkozáskor kialakított benyomás. Biztos, hogy nem követi el a tipikusnak számító hibák egyikét sem? Ha nem, akkor inkább ellenőrizze…

1. hiba: túl sokáig várni

Ne tegyen úgy, mint tízből öt résztvevő, aki először lép be egy tréningterembe! Ne osonjon be a helyiségbe szinte inkognitóban!

Ha határozott fellépés benyomását szeretné kelteni, akkor ragadja magához a kezdeményezést és mutatkozzon be a többieknek.

2. hiba: a testbeszéd mást mutat

Tízből kilenc résztvevő esetében én kezdeményezem a bemutatkozást; akkor is, ha a partner „hazai pályán játszik“.

Az kezdeményez, aki először nyújtja a kezét. Ha Ön éppen ül, akkor álljon fel, és nyújtson kezet a partnerének. Álló testhelyzetben aktívan közelítse meg a partnerét, és nyújtson felé kezet még röviddel azelőtt, hogy odaérne hozzá. Az magától értetődő, hogy a partnere szemébe néz és mosolyog!

3. hiba: Znrktln vagyok

Tíz esetből nyolcnál nem értem tisztán a partner nevét. Ön gyakrabban hallja a saját nevét, mint bárki más – én viszont most hallom először!

Lassan, érthetően mondja a nevét. Bonyolultabb név esetén hagyja el a kereszt- vagy a vezetéknevet.

Én Zeiner Katalinként szoktam bemutatkozni, mivel a vezetéknevem nem szokványos, mindjárt hozzáteszem: egyszerűen: Kati. Elsőre ennyi elég.

4. hiba: a langyos kézfogás

Teljesen érthetetlen, hogy még mindig minden harmadik résztvevő kézfogása olyan, mint egy „döglött hal“.

A kézfogást nem véletlenül hívják kézFOGÁSnak. Ne csak nyújtsa a kezét a partnerének, fogja is meg!

Kivételes esetekben (!) a kézfogást egyéb nonverbális gesztusok is kísérhetik, ld. a francia elnök példáját:

5. hiba: mások ignorálása

Társaságban van? Akkor ne feledkezzen el a környezetében tartózkodókról.

Itt is érvényes, hogy az irányít, aki kezdeményez. Használja ki a lehetőséget és mutassa be munkatársait őszintén, olyan pozitívan, amennyire csak lehet. Mások dicsérete sokkal jobb hatást kelt, mind az öndicséret.

Mit jelent ez Önnek?

Fontos, hogy miként mutatkozik be. Minden lehetséges alkalommal gyakorolja a bemutatkozást és kerülje el a felsorolt hibákat.

Annak érdekében, hogy ne csak ilyenkor, hanem bármilyen üzleti szituációban szuverén módon tudjon fellépni, ajánlom Önnek a Retorikai konditerem tréningünket.

 

UI.: fontos kiegészítés az 1-es ponthoz

Van egy kivétel, ahol szerencsésebb, ha nem Ön mutatkozik be elsőnek: mégpedig, ha flörtölni szeretne. A következő javaslatot A. Pál barátomtól hallottam:

Ha szeretnél megismerkedni valakivel, akkor ne rohand le azzal, hogy ”Hello XY vagyok”. Ha szeretnél valakivel megismerkedni, sokkal könnyebb dolgod van, ha a legnagyobb természetességgel beszédbe elegyedsz az illetővel, úgy téve, mintha már rég ismernéd. Csak ezután kérdezz rá: „Hogy is hívnak téged

tulajdonképpen?“

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

1 comment

  1. Sőrés Zoltán

    Nagyon szépen köszönöm a hírlevelüket.
    Mindíg hasznos tartom, és hasznosítom is az oktatásaim során.